6.11.10

Dragă Moş Crăciun

Premisele scrierii unei scrisori către Moş Crăciun:

"Urmând principiul meu carpe diem născut din dorinţa de a căuta & experimenta 1st time-urile şi de a le repeta pe cele reuşite (cum au fost marea lor majoritate), începând de prin iunie, de când m-am întors în Sibiul meu...după o pauză de vreo 8 ani jumate (în care totuşi eram prezentă până la o anumită oră...ca să mă încadrez cu orarul microbuzului de Heltau prin Michelsberg)...nu am mai putut sta locului. Muzeul mi-a devenit din ce în ce mai acaparator, cu acceptul subconştientului meu:), dar şi oraşul m-a chemat, iar io l-am ascultat (jazz, FITS, TIFF, Red Bull Romaniacs, Hill Climbing, ARTmania, Târgul Mârginimii din Mall, Phoenix, Papergirl - expo, Festivalul Medieval, The Big iShoes, Târgul Olarilor, The Silver Shine, Fly for MS, Tarafuri şi fanfare, Marketingul şi educaţia în muzee, atelierele de re-creaţie:) ş.a.) Este rândul dorinţei să apară: fotografiile făcute cu dragul meu telefon, primit cadou anul trecut, de ziua mea, de la Mik....Găluşcuţa (la alegerea acestor porecle şoade, io am devenit Şpagheata:P), nu mă satisfăceau pe de-a-ntregul...şi îmi tot scuzam rezoluţia lor, orişiunde le postam (facebook, blog...) - exemplu din 5.10.2010: "...muzeul desfăşurându-se în faţa ochilor noştri în culorile frumoase, ale începutului de toamnă...Nu-i aşa că se cere o dovadă? Pun poze, staţi liniştiţi (cu rezoluţie de telefon, că încă nu am primit aparatul de fotografiat pe care mi-l doresc...Dar, las' că vine Moş Crăciun...sau Dragobete:P!)..." Deci, concluzia îl aşteptam pe Moş Crăciun!

Semne...
1. 7 oct - Muzeul Astra, la începutul lunii octombrie, a fost gazda unui simpozion româno-norvegian la care au participat colegi mei şi specialişti din diferite muzee si instituţii de cultură din Norvegia, activitate în cadrul proiectului Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Nu voi intra în amănuntele proiectului tare fain, folositor şi unic în România, pentru că aş risca să îmi pierd continuitatea discursului :P...legat de Moş Crăciun!
Într-una din serile vizitei made of Norway (7 oct), eram la Hermania...şi socializam. Le spuneam norvegienilor, că io trebuie să îi scriu o scrisoare lu' Moşu' că mama mi-a spus pe Facebook, cu două zile înainte, că asta ar fi singura soluţie pentru a-mi primi cadoul dorit. Şi atunci, Mr. Brown mi-a spus: "Scrie-i, că eu îl cunosc personal pe Moş Crăciun şi dacă eşti cuminte, vei primi cadoul! Oricum, ţine minte că Moş Crăciun e norvegian, nu-i asculta pe finlandezi, islandezi sau pe alţii care pretind că e al lor!" "Hmmm, şi Moş Crăciun ştie limba engleză?!" "Ştie, dar pentru mai multă siguranţă, trimite-mi mie scrisoarea şi eu o voi traduce în norvegiană." Discutând în joacă, spre deliciul nostru şi al celorlalţi norvegieni...mi-au venit câteva idei, gen ateliere tradiţionale de iarnă româno-norvegiene în Muzeul în aer liber...
2. 19 oct - Cu gândul la Moş Crăciunul meu...am fost eu un foarte mic elf pentru Cătă...ştiţi ideea: Dar din dar se face Rai! Speranţa...
3. 26 sau 27 oct - Aflu, la mine în birou, ca în curând vine Târgul de Crăciun întru marea bucurie a Sibiului...luminiţe peste tot, turtă dulce, vin fiert...jocuri şi jucării... iar surpriza serii de 24 decembrie va fi tare faină ...N-o zic acum!

Confuzia şi bucuria - 3 noiembrie

E ora 9 fără 5, sunt în Piaţa Mică cu espresso-ul pe jumătate băut, Lucky-ul abia aprins, înconjurată de sonoritatea-mi obişnuită, când aud o voce: "Bună dimineaţa, ce faci, Lizuca?" Răspund: "Bine, mă uit la tine şi te confund cu Scufiţa Roşie:)!" Ea, zâmbeşte şi continuă: "Vrei să-ţi fac o bucurie pe ziua de azi?" Eu, tare nerabdătoare, gândundu-mă la ceva mic şi verde...sau la ceva dulce...:): "DA!" "Hai până la banca din faţa muzeului!" Apoi, îşi desface poşeta şi scoate un ...



"E pentru tine!"...Acum abia mai scriu, pentru ca iar mă apucă emoţiile. N-am putut să zic mai nimic, doar atât: "Te-am confundat cu Scufiţa Roşie, când de fapt tu erai Moş Crăciun! Mulţumesc!"


2 comentarii:

  1. Dragă Lizuca,
    Hai să discutăm "semnele"
    1.Nu ştiu eu ce ţi-au spus ţie norvegienii, însă să şti ca Moş Crăciun locuieşte în Finlanda. Dacă nu ma crezi, intră un pic aici http://www.santatelevision.com/santaclaus/santaclauslive/index.html şi te vei convinge.Au ei, norvegienii ăştia, tot felul de nebunii(poduri de km ce leagă insule de câţiva locuitori, tuneluri sub mare, tuneluri cu sensuri giratorii, în spirală prin munte, şi câte şi mai câte, însă Moşul trăieşte în Rovaniemi,Laponia finlandeză!
    2. Atunci când dăruieşti din suflet, aşa cum o faci tu, e imposibil ca viaţa să nu te răsplătească.
    3. Pentru seara de 24 eu îţi recomand să porţi ceva VERDE, asortat la funcţia de ajutor de ... şi la ochii tăi.
    Şi nu uita Eliza/Irina că Moş Crăciunul tău tomnatec a spus că are puterea să îţi facă ziua mai bună, are el puterea asta.
    De fapt, noi toţi avem puterea asta şi ar trebui să încercăm zi de zi să facem ziua mai bună altuia!
    Semnează,
    Cosânzeana, aka Scufiţa Roşie, aka Moş Crăciun

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspuns semi-oficial, dar punctual:)
    1. Aş vrea să mă convingi...sunt sigură că poţi...dar conexiunea nu îmi permite momentan să intru în legătură directă cu Santa...Când voi reuşi, voi putea da o părere cât de cât obiectivă:P:)
    2. Mulţumesc, vreau ca mai multă lume să înţeleagă şi să aplice această teorie, transformată în practică de fapt, de nşpe mii de ori verificată de mine, deci extrem de funcţională..
    3. Bineînţeles...verdele va prima!
    Încă o dată mulţumesc frumos...ieri am fost anunţată că voi primi si suporturile unui curs de fotografie...pentru ca acest cadou dorit să-şi dovedească utilitatea la cote maxime!

    RăspundețiȘtergere