16.8.10

ROMULUS VUIA - 10 MARI SIBIENI




Romulus Vuia este una dintre cele mai proeminente personalităţi a muzeografiei şi etnologiei româneşti, omul de al cărui nume sunt indisolubil legate: înfiinţarea primului muzeu etnografic pavilionar şi a celui în aer liber din România (1929) şi definirea obiectului şi a fenomenului etnografic
S-a născut în 28 ianuarie 1887, într-o familie de intelectuali bănăţeni din comuna Comloşu Mare. După ce termină Şcoala Normală Superioară din Budapesta, din 1910, Romulus Vuia este profesor al Şcolii de comerţ din Haţeg până în 1919. Între timp, în urma unei specializări la Berlin, devine membru al Sociatăţii de Antropologie, Etnologie şi Preistorie din acest oraş. După absolvirea Facutăţii de Geografie şi Istorie şi după ce a trecut prin câteva instituţii care i-au determinat alegerea profesiunii de etnograf, Romulus Vuia este ales să pună bazele primului muzeu etnografic al Ardealului, acţiune care îi reuşeşte şi care este documentată de studiile, cercetările de teren, chestionarele etnografice, articolele, normele de organizare a muzeului şi achiziţiile pe care le-a relizat.



Cel de-al doilea război mondial a întrerupt brutal, în 1940, activitatea Muzeului Etnografic al Ardealului şi cea a Universităţii din Cluj care se mută la Sibiu. În timpul refugiului, Romulus Vuia încearcă să înfiinţeze şi în acest oraş un Parc etnografic. În urma tratativelor cu Primăria Sibiu, R. Vuia scria în 1941 într-un memoriu adresat Ministerului Instrucţiunii Publice, Cultelor şi Artelor că doreşte organizarea unui muzeu în aer liber pe terenurile deţinute de la primărie în apropierea Pădurii Dumbrava: „Intenţionăm să organizăm acest muzeu, chiar şi în cazul în care instituţia noastră s-ar intoarce la Cluj. În acest caz, Muzeul în aer liber ar rămâne la Sibiu.” Ceea ce s-a şi întâmplat, Romulus Vuia fiind considerat părintele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, având, în prezent, numele Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, parte integrantă a Complexului Naţional Muzeal ASTRA.
Romulus Vuia, după o viaţă zbuciumată, dar foarte prodigioasă, s-a stins în 1963.






PS Fotografia a fost preluată de pe flickr, fiind realizată de Mihail Bîrsan.

Un comentariu:

  1. De ce oare pe bust apare anul mortii 1960? Eu am gasit ca a murit in 1963...Hmm...o sa mai verific!

    RăspundețiȘtergere