31.8.10

Johann Wilhelm KRAFFT - 10 MARI SIBIENI


S-a născut la Sighişoara în 1833. A studiat gimnaziul la Sighişoara, iar de aici pleacă tipograf ucenic la Wehrheim în Germania şi, apoi, îşi continuă pregătirea prin călătorii de specializare la Sibiu, Timișoara, Pforzheim, Munster, Schwerin şi Berlin.
La 25 de ani, în 1858 ajunge la Sibiu, unde a lucrat mai întâi în una din tipografiile oraşului. Un an mai târziu, devine director comercial al tipografiei. Zece ani mai târziu de la angajare, preia tipografie şi o redenumeşte „W. Krafft – Buchdruckerei, Buchhandlung, Li­nieranstalt und Papierdütenfabrik”. Sediul era pe actuala stradă Avram Iancu (unde astăzi este sediul sindicatului Independenţa).
Dezvoltă tipografia, cumpărând în 1899 ramura transilvăneană a editurii Graesser din Viena. Şi-a dezvoltat o ramură de carte în limba română, devenind cea mai importantă editură de limbă română, luând în calcul şi teritoriul regatului român. A primit „Ordinul Coroana României”
Editura devine rapid, cea mai prolifică din teritoriul transilvan. Unificarea cu editura lui Krafft a creat cea mai importantă tipografie din principat şi din teritoriul actual românesc şi cea mai importantă editură de imbă germană din sud – estul Europei.
A fost membru al Consiliului de Administraţie a „Hermannstadter Allgemeine Sparkasse” (Casa de economii din Sibiu). A fost unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei „Reiffeisen”, alături de Carl Wolff.
A fost căsătorit şi a avut patru copiii. A murit la Sibiu în 1908.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu