6.3.15

Găteala jucăriilor...La grădiniţă!

Din câte mă cunoaşteţi, acum cvasi-matură fiind, puteţi face un exerciţiu de imaginaţie să vă închipuiţi cum era Eliza-fetiţa şi ce făcea ea în timpul liber, în afara zecilor de dovezi care o catalogau drept ştrengăriţa-şefă...peste ea însăşi, pentru că ceilalţi copii erau mai cuminţei?
Şi mie mi-e greu să-mi reamintesc cum, înainte să înceapă "şcoala" pentru jucăriile mele care au luat testul de aptitudini, cum că cei "şapte" ani de acasă s-au terminat peste noapte, m-am apucat de stricat hainele bunicii cu "nobilul" scop de a le transforma în hăinuţe pentu "elevii" şi "elevele" în pas cu moda!
Dar forţată de împrejurări..gen prima probă din Spring SuperBlog 2015, dar şi de faptul că Mela, prietena mea educatoarea, a trebuit să plece de urgenţă în Africa, unde a câştigat excursia visurilor ei...mi-am amintit totul, cu lux de amănunte. Mi se pare normal...cine credeţi că urma să stea cu copilaşii ei din grupa mare, în numele prieteniei? Bineînţeles, eu. Eliza, mama răniţilor, tot timpul în căutare de noi oportunităţi de distracţie. Noroc că mi-a lăsat "planul" lecţiei la îndemână, într-o manieră extrem de interesantă. Aveam o singură cerinţă pe care urma s-o îndeplinesc împreună cu grupa mare (şapte fetiţe şi doi băieţei) în săptămâna în care ea bătea Nilul, în lung şi-n lat şi eu..muream de ciudă, dar nu conta...Era timp berechet să-mi testez înclinaţia spre design vestimentar pe care o simţisem pe parcursul întregii mele copilării.
Eram atât de emoţionată...încât am mers la grădiniţă încă din week-end...să nu apar nepregătită în faţa ochişorilor curioşi. Şi am făcut teste..pe jucăriile din sală. Le-am ales pe cele care îmi aminteau de propriile mele experienţe. Am luat o păpuşă mare, cu părul roşu, leită păpuşa mea din anii '90...slabă la învăţătură, dar cu nume de divă: Victoria Principal, care mă enerva. Se vede că Dallas-ul mi-a influenţat până şi joaca. A umat Leul de plastic..pe care la mine acasă îl chema JOO LEO şi un cuţu alb, frumos, care făcea sluş..Cuţu Ţompi Kent Duck. Era frate cu răţoiul Mac Mac Duck.
Şi după aia m-am apropiat de singura ustensilă pe care mi-o lăsase Mela..precis o luase dintr-un magazin de electrocasnice şi urma să-mi înlesnească job-ul de a crea, cu copiii, hăinuţe pentru trei jucării.
Nu mai lucrasem la maşina de cusut...de prin liceu sau facultate, când trecusem de la feţele de masă şi şorţuleţe, direct la fustiţe hippie:). Bunica avea o maşină mare...ca un dulap mai mic, o Ileană..dar asta de aici, tare faină, precis o luase Mela pentru ea, personal, că n-am auzit ca grădiniţele sau şcolile să-şi achiziţioneze instrumentele necesare atelierelor practice...direct alese din promoţiile de primăvară la electrocasmice...A profitat cu siguranţă de reducerea de 60% şi a îmbinat utilul cu pasiunea.
Oare voi fi în stare să cos hăinuţele jucăriilor la maşina asta de cusut, super şmecheră, exact ca în schiţele pe care mi le-a lăsat? Bine, bine...copiii vor alege culorile materialelor şi vor adăuga briz-brizurile, dar eu trebuie să-i fac păpuşii rochie de seară, lui Joo Leo, salopetă de blugi pentru picioarele din spate, cu loc pentru coadă şi fermoar pe burtă şi lui Cuţu Ţompi, hanorac cu glugă şi nasturi din belşug..Te pui cu designerii ăştia? Nu! Pentru că am cu ce le face nazurile, iar copiii vor fi în culmea încântării...Ia uitaţi ce minunăţii poate face maşina Brother BQ25: cusătură dreaptă cu poziţia acului la stânga sau la dreapta, folosită pentru coaserea materialelor uşoare, gen outfit-ul păpuşii Victoria Principal; cusătură în zig-zag; cusatură de tiv invizibil folosită pentru a coase marginea unei lucrări, cum ar fi tivul unei perechi de pantaloni, astfel încât să nu fie vizibilă - Leo, te-ai scos!; cusătură de tiv soică care poate fi folosită pentru a realiza cusătura picot (cu aspect de dantelă) pe marginea materialelor subţiri - o să mă dumiresc eu la rochiţă; cusătură elastică folosită pentru peticire, coaserea elasticului sau unirea materialelor şi cusatura cu actiune dublă, folosita pentru unirea a doua bucati de material. Clar hanoracul lui Ţompi va fi beneficiarul acestor cusături. De fapt, pot folosi şi cusătura de închidere pentru a uni cele două bucăţi de material, lăsând un spaţiu între marginile lor. Aşa de fantezie, pentru decor şi o voi putea evidenţia prin folosirea unei aţe mai groase. Să-mi ziceţi mie "cuţu", dacă nu-l voi/ vom face pe Cuţu Ţompi Kent Duck cel mai tare din...grădiniţă. Şi tocmai de aceea mă declar mulţumită de multitudinea de metode folosite...şi restul cusăturilor pe care le poate executa Brotheru', cea de surfilare, folosită pentru îmbinarea cusăturilor şi unirea acestora într-o singură lucrare; cusatura pană folosită ca şi cusătură decorativă la vedere atunci cand se brodează sau când se tivesc pături, feţe de masă sau draperii le las pentru data viitoare. Nu-i cazul acum!
Important că mi-am făcut planul...mi-am încercat aproape toate tipurile de cusături şi nici nu m-am înţepat prea tare de prima probă a Spring SuperBlog 2015!


5 comentarii:

  1. Superb! Fun si educativ, ca de obicei, draga mea! Chiar m-ai facut curioasa cu Brotheru', mi-ar placea asa un hobby...Cu drag!
    Gabriela :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu însămi sunt teribil de curioasă..să vedem cum mă voi descurca săptămâna asta..cu copiii + un Brother la marea îndemână :)

      Ștergere
  2. Cine n-ar dori asemenea masina! Mi-a placut articolul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru apreciere...chiar mi-am intrat în rolul copilăriei..Ieri m-am uitat şi la tot desenul animat..Îl uitasem! Te pup!

      Ștergere
  3. Mi-a placut...tot ! Mergi inainte ! Sper ca acum nu vei mai ...incasa depunctari.... Succes MAXIM ! Si cu referire la design-ul vestimentar: imi amintesc cum le "faceai" hainute jucariilor... Poate ca n-ar fi rau sa-ncerci si acest job...ca hobby ! Ce zici ? o primavara super iti doresc !

    RăspundețiȘtergere