28.7.10

August von SPIESS - 10 MARI SIBIENI


Numele său, la naştere, a fost August Roland von Braccioforte zu Portner und Höflein. S-a născut în 1864. A studiat la Şcoala Militară „Sankt Pölten“ şi, apoi la Academia Militară Tereziană din Viena.
Revine în Transilvania ca locotenent al regimentului de infanterie 64 de la Orăştie şi Sebeş. De aici, se va stabili la Sibiu în 1889, având gradul de locotenent major. Tot la Sibiu va fi şi profesor la Şcoala Militară de Cadeţi de Infanterie, al cărei comandant a şi ajuns.
Este înnobilat, adoptând definitiv numele cu care a rămas în istorie. În 1915 ,este avansat la gradul de colonel, preluând conducerea Regimentului nr. 2 de Infanterie de la Sibiu. A participat, un an mai târziu, la Bătălia de la Sibiu. După Unire, decide să rămână în Transilvania, regele României numindu-l director al vânătorilor regale, funcţie la care renunţă în 1939. În România a mai fost membru al Comisiei Ocrotirea Naturii şi a Parcului Naţional. A întreprins călătorii de cercetare sau de vânătoare, în Insula Şerpilor, în Kenya şi în Tanganika.
A adunat o colecţie impresionantă de armament de vânătoare şi de trofee de vânătoare, prove
nite din mediul european, dar şi din cel exotic al Africii. Nu s-a oprit doar la colecţionare, ci a şi cercertat fauna românească, publicând o serie de lucrări de specialitate.
A fost căsătorit şi a avut o fiica, aceasta fiind Silvia Stein Spiess, renumit ornitolog.
A murit la Sibiu în 1953 la vârsta de 89 de ani. La zece ani de la moartea sa, familia decide să doneze colecţia şi casa familiei, Muzeului Brukenthal, astfel născându-se Muzeul de Vânătoare din Sibiu în 1966. Astăzi, muzeul îi poartă numele.







2 comentarii:

  1. Urasc faptul ca nu ma lasa sa scriu cu font mai mic...dar asta poate se intampla dintr-un motiv...(in afara de cel ca sunt o atehnica...pe langa faptul ca sunt inventatoare de cuvinte)...August von Spiess merita cea mai mare atentie. Si asta o stiu de cand eram mica si am vizitat de nu stiu cate ori Muzeul de Vanatoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am reusit...de acasa...nu stiu cum...ca sunt atehnica si uituca:)

    RăspundețiȘtergere