Este născut la Sebeş în 1824. Dorind să urmeze profesiunea familiei, el va merge la Ploieşti pentru a studia farmacia. Renunţă repede la intenţiile farmaceutice şi se decide a întreprinde o călătorie în Africa şi în Orientul Apropiat, dorind să îşi regăsească fratele care plecase să lucreze în Egipt în cadrul armatei locale. De la Sibiu ajunge la Constantinopol şi apoi la Bagdad. De aici, revine la Alep şi de acolo la Cairo, unde se angajează mai întâi ca tăietor de furnir, cofetar şi berar, pentru ca în 1852 să ajungă conducător de caravane pentru o companie comerciale, cu destinaţiile Cairo şi Khartoum, unde rămâne timp de trei luni, pentru a reuşi să îşi vândă marfa. În urma acestui comerţ reuşeşte să se îmbăgăţească.
În 1853, în calitate de comerciant, ajunge primul european ce va călători în regiunea munţilor Djebel Gule, unde se întâlneşte cu regele Idris Atlan, al fungilor. Revine la Khartoum, unde va fi numit viceconsul al Imperiului Austro-Ungar în 1857. Între 1860 şi 1861, călătoreşte în regiunea Nilului Alb.
Reuşeşte să colecţioneze arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte gospodăreşti din Asia Mică, Mesopotamia, Siria, Egipt şi Africa. Odată revenit în Transilvania, în 1862 acestea vor fi donate Societăţii Transilvane pentru Ştiinţe Naturale din Sibiu. Colecţia din regiunea Nilului este considerată cea mai veche din lume. Cel mai important element al colecţiei sale este o mumie egipteană cu o vechime de peste două milenii.
Moare la 1875 din cauza unei pneumonii, fiind înmormântat la Vurpăr, în apropiere de Sibiu.
Călătoria lui Binder va fi povestită de nepotul său Kurt în „Călătoriile şi aventurile unui sas din Transilvania”, publicată în 1930, dar şi de Franz Remmel în „Călătorind peste şapte mări” publicată în 1984.
În 1993, la Sibiu se inaugurează Muzeul de Etnografie Universală ce îi poartă numele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu